Ob slovenskem kulturnem prazniku

Pred slovenskim kulturnim praznikom smo se učenci PŠ Svečina spomnili našega velikega Slovenca, Francete Prešerna. Prvošolci so nam postavili uganko:

En pesnik je živel,
iz Vrbe je bil,
je pesmice pisal
in fige delil.

Slovence je ljubil,
Slovenkam je pel,
prelepe sonete
je nam vsem zapel.

Seveda smo brez težav ugotovili, da je to bil France Prešeren. Ker smo imeli pred kratkim kulturni dan, na katerem smo ustvarjali za šolski Prešernov natečaj, je ob tej priložnosti prišla šolska knjižničarka ga. Mateja Vdovič, ki je podelila  priznanja za likovna in literarna dela nagrajencem Prešernovega natečaja. Učence, katerih pesmi so bile izbrane na natečaju, smo prosili, da so nam jih prebrali. Ker je bilo vseh priznanj zelo veliko, kar 26, smo se odločili, da bomo pripravili razstavo teh del. Nekateri učenci so prejeli kar dva priznanja. Ga. Mateja je še posebej poudarila, da smo se v velikem številu odzvali na šolski natečaj in se hkrati zahvalila učiteljicam.

Učenci so se pri pouku že veliko naučili o Prešernu, zato so kar tekmovali, kdo bo odgovoril na vprašanja, ki jih je o Prešernu zastavljala učiteljica Mihaela. Učenci 4. in 5. razreda so nam ob spremljavi kitare učiteljice Katarine zapeli pesem O, Vrba.

Ogledali smo si še prispevek Firbcologov, kako so v Kranju obiskali Prešernovo hišo ter srečali Prešerna, katerega duh še danes hodi po mestu.

Učenci so se lotili še likovne podobe Zdravljice, katere sedma kitica je slovenska himna. Vsak učenec je z vencem okrasil eno izmed kitic Zdravljice. Če obiščete našo šolo, si lahko ogledate razstavo nastalih umetnij.

Ob koncu so si lahko učenci še ogledali razstavljene knjige različnih Prešernovih del, kakšno prelistali in kaj prebrali. Tako smo v kulturnem duhu obeležili Slovenski kulturni praznik, Prešernov dan.

Za potek in vsebino te šolske ure sem poskrbela Mihaela Černko.