V ponedeljek, 4. 2. 2019, smo se petošolci zelo zgodaj zjutraj odpravili proti Ljubljani. Razdelili smo se v dve skupini in uživali v pestrem programu  Narodnega muzeja Slovenije in Muzeja Iluzij.

V Narodnem muzeju smo si ogledali pozlačeni kip Emonca, oblečenega v značilno rimsko togo, v katero so oblekli tudi našega Gala. Potem smo se pridružili emonskemu meščanu Narmusu, ki nas je popeljal v rimski vsakdan. V njegovi družbi smo spoznali rimsko kuhinjo, igre, vojsko, promet in rimske bogove, v lapidariju pa smo se naučili tudi, kako izgnati zle duhove. Izdelali smo si tudi naglavne vence iz lovorja.

Muzej iluzij nas je zelo navdušil z dobro uro zabave in optičnih prevar. Najbolj nas je navdušil vrtinec iluzij, ki jih ponuja predor Vortex. Nismo našli junaka, ki bi lahko skozi predor odšel, brez da bi se držal za ograjo. Pa je most popolnoma pri miru! Osupnile so nas seveda tudi druge sobe: obrnjena soba, neskončna disko soba, Ames soba, glava na pladnju, hologrami, optične iluzije, stereogrami in kalejdoskop. Zabavne uganke so nas veliko naučile o vidu, percepciji, človeških možganih in znanosti.

Po ogledu muzejev smo se vsi spet zbrali na Kongresnem trgu in si peš ogledali še stari del Ljubljane. Sprehodili smo se do Tromostovja in se fotografirali pred Prešernovim spomenikom. Pot nas je vodila mimo tržnice do Zmajskega mosta, od tam pa do Lutkovnega gledališča in Robbovega vodnjaka. Prečkali smo Čevljarski most, pod katerim teče Ljubljanica, od tam pa nazaj do Kongresnega trga, kjer nas je že čakal avtobus.

Polni prijetnih vtisov smo se vrnili domov, a se v Ljubljano zagotovo še vrnemo.

Katarina Kralj